Un museu a l’Escorxador per no perdre el nostre passat

Al PDeCAT a Sant Feliu ens preocupa la manca d’implicació de l’Ajuntament en la preservació i difusió del nostre patrimoni històric

34princescorUna de les qüestions que critiquem amb freqüència des del nostre grup municipal és la falta d’estima i d’orgull per la nostra ciutat que de vegades es desprèn de les polítiques de l’equip de govern a l’Ajuntament. Som de les poques capitals de comarca que no ha aprofitat la seva importància administrativa, ni sembla tenir intenció de fer-ho, per créixer i impulsar-se. A més, tenim un govern municipal que, com explicava en el meu últim escrit, no demostra tenir interès real per potenciar l’atractiu dels seus indrets més significatius, i aquesta és una mancança que afecta també al conjunt del nostre patrimoni.

Són diverses les entitats del municipi que treballen i han treballat per recuperar i preservar la nostra memòria. En tot cas des de l’Ajuntament no s’han sabut establir les sinergies que permetessin crear amb elles un projecte comú i d’interès per a tota la ciutat.  Quan qualsevol santfeliuenc o santfeliuenca es pregunta sobre com era la població anys enrere o com ha evolucionat al llarg del temps, li és difícil trobar una resposta propera i accessible. Aquesta situació es veu agreujada per la dispersió que pateix una part important del patrimoni material que composa el nostre llegat, amb el risc que això comporta per a la seva conservació. Per exemple, les restes arqueològiques (romanes i ibèriques) que es conservaven a Can Ricart, les tenim? on són? estan catalogades?

Davant d’aquesta realitat al programa electoral amb el que ens presentàvem a les passades eleccions municipals proposàvem la creació d’un projecte museístic a l’Escorxador que servís per recollir la part del nostre patrimoni que correm el risc de perdre, per una banda, i per establir un punt d’interpretació del nostre passat per una altra. La idea és, simplement, oferir un recorregut que de manera clara i visual ens ajudi a conèixer millor la nostra història comuna i que ens permeti incrementar el sentiment d’estima i d’identificació amb Sant Feliu.

Després de la remodelació de la piscina, l’Escorxador és un edifici que ha quedat buit i que, per sí sol, és una part a destacar de la nostra història. Estic convençuda que difícilment podrem trobar un espai més adequat per conservar tot allò que pugui parlar-nos del nostre passat agrícola o de la importància que el tèxtil o l’aixeteria han tingut en el nostre desenvolupament.

Ara ja s’han apagat moltes de les veus dels santfeliuencs i santfeliuenques que podien explicar-nos la nostra història. No deixem, en tot cas, que també s’apagui i es perdi en el temps la ciutat en la que van viure, la ciutat que vam ser. Encara hi som a temps.

 

 

Imatge: Pere López (font Viquipèdia)

Comparteix: