Quan el pacte natural és el pacte antinatural

Una reflexió sobre el procés de negociacions per a la constitució del nou ajuntament

20pacteprincipal

L’Ajuntament de Sant Feliu serà governat en els propers quatre anys per ICV-EUiA amb el suport del PSC. Aquest ha estat el resultat final del procés de converses i negociacions que al llarg de les darreres dues setmanes hem protagonitzat els diferents representants electes i que dijous 11 de juny exposàvem en assemblea a la militància convergent. I avui, un cop informada la nostra base, ja ens trobem en disposició de donar el nostre punt de vista al respecte.

Tal i com ha exposat el candidat a l’alcaldia per ERC, divendres 5 de juny s’assentaven les bases per a establir un govern amb iniciativa, esquerra i convergència. Dilluns dia 8, encara s’intercanviaven documents per a perfilar alguns detalls del pacte i el dimarts dia 9 l’alcalde Jordi San José ens comunica en reunions separades a ERC i a CiU que disposa d’una oferta del PSC però en cap cas ens dóna a entendre que això signifiqui que es desdiu dels acords assolits. El mateix dimarts al vespre es fa públic que serà finalment amb els socialistes amb els que formarà govern.

Davant d’aquesta situació podria semblar que qualsevol crítica per la nostra part podria venir motivada per un sentiment de despit. No és el cas. Evidentment considerem totalment lícit que s’estableixin els acords de govern que es considerin oportuns ja que aquests representen a una majoria de la ciutadania. Les formes poden ser més o menys discutibles. Però com a coneixedora en primera persona de la realitat política i com a ciutadana no em puc estar de realitzar algunes reflexions al respecte.

Què ha motivat aquest pacte?

Per als que hem seguit el debat municipal en els darrers vuit anys no és cap secret que la relació entre iniciativa i socialistes ha estat, fins a l’últim dia de campanya, com a mínim tensa. Els retrets han estat constants i la situació, per a qualsevol observador, semblava difícilment reversible. Què propicia doncs aquest pacte quan ja semblava que la composició del govern es definia a favor d’una altra opció? El propi alcalde Jordi San José em reconeixia en una conversa que aquesta decisió s’ha pres per un interès general i no local. És a dir: s’ha pensat en clau de partit i dels seus interessos per sobre dels interessos de la ciutat. Desconec si ha existit una d’aquelles “trucades des de dalt”, però és evident que per com s’ha pres la decisió, de manera sobtada, és possible que hagi intervingut algun poder superior.

Què en podem esperar?

No puc evitar sentir-me preocupada pel futur immediat de Sant Feliu. La ciutat tindrà un govern d’enemics íntims; un govern de dos partits amb poc en comú als seus respectius programes i en el que el principal soci de l’alcalde li haurà donat un xec en blanc per a poder entrar a l’equip de govern.

Què es pot esperar d’un partit com el PSC que renuncia completament al seu principal punt de programa com és el retorn de l’IBI? Incomplirà de ben segur tot allò que ha promès als seus electors a canvi d’una cadira. Què podem esperar d’un partit que s’alia amb el que l’ha portat als tribunals? Probablement una ICV-EUiA que treballarà amb les mans lligades per la convivència a l’equip de govern amb el seu principal adversari.

Es podrà mantenir l’estabilitat institucional a la que hem contribuït en les passades legislatures? O acabarem perjudicats per un ajuntament massa involucrat en les seves pròpies baralles?

S’ha optat per un govern no sobiranista?

Desconec quin ha estat el pes que se li ha donat a l’aportació que hauria suposat per al procés de sobirania nacional la continuïtat de CiU i l’entrada d’ERC al govern municipal. Però no em puc estar d’assenyalar que Sant Feliu quedarà més que probablement al marge d’un dels debats centrals d’aquesta legislatura. Algunes veus han valorat que a convergència ens ha perjudicat parlar clarament del nostre suport a la independència. Personalment considero que, hagi estat així o no, aquest és un camí que es va començar a caminar ja fa anys en el sí de convergència. Cada cop hi ha una major implicació de la nostra base electoral amb aquest procés. Forma part ja del nostre ADN. Però a més és inevitable que, com ja reflexionava amb anterioritat, ens posicionem. El futur de Sant Feliu i el del país són indivisibles i per a la nostra candidatura un dels pilars del progrés de la ciutat serà la creació d’un estat que es digui Catalunya. El dret a decidir és una qüestió que hem de recordar que va rebre el suport durant el 9N d’11.939 santfeliuencs. D’aquests, un 85% va optar pel Sí-Sí. Esperem que el nou govern municipal ho tingui ben present.

S’ha optat per un govern social?

Es podria pensar que s’ha optat per un govern que prioritzi les polítiques socials ja que tant iniciativa com els socialistes fan bandera de la qüestió. Però una cosa és proclamar-ho i una altra ben diferent demostrar-ho. El programa que hem defensat des de CiU i que continuarem defensant sí està fonamentat en primer lloc en les persones i en les seves necessitats. Però a més aquest és un compromís que hem demostrat amb fets. Al llarg dels darrers vuit anys, des de les nostres àrees de responsabilitat a l’Ajuntament de Sant Feliu, hem impulsat les majors polítiques socials de la història de la ciutat amb la Tarifació social al capdavant.

Què farem els convergents?

La resposta a aquesta pregunta és senzilla. Farem oposició. En tot cas voldria destacar també el com es farà. Ens comprometem a continuar reivindicant el programa que hem defensat en aquestes eleccions i a fer-ho de manera positiva. Serem dialogants i constructius però no serem tous. Davant dels dubtes que ens ofereix el futur govern municipal ens comprometem a fiscalitzar de manera estricta les seves decisions. Tenim molta experiència de govern i l’utilitzarem, com sempre, per a fer el millor per a la nostra ciutat.

Continuo convençuda de que ens trobem davant d’una època que serà de grans canvis socials, polítics i econòmics. La meva responsabilitat personal i la de les persones que ens acompanyen en el projecte convergent ens impedeix defugir d’aquesta realitat. Independentment del paper que juguem a l’Ajuntament el nostre compromís amb Sant Feliu i amb Catalunya continua intacte.

 

Comparteix: