L’Ajuntament no retornarà l’IBI promès al ciutadà

La taxa d’escombraries ens pujarà a tots un desorbitat 9,2% i 1 de cada 10 comerços veurà com li increment l’IBI un 64%

28ibiprincFinalment tot està a punt per consumar el despropòsit de la devolució de l’IBI a la ciutadania: ni es retornaran diners als santfeliuencs i santfeliuenques, ni aquests seran aportats per l’administració. S’ha buscat una fórmula en tot cas per tal que el PSC pugui afirmar que s’ha acomplert una de les seves principals promeses electorals i legitimi així el pacte assolit amb ICV-EUiA. Es tracta d’un invent lluny d’un treball acurat de revisió dels comptes municipals. Només podem definir la proposta com a un intent de fer-nos trampes jugant al solitari.

Per una banda s’abaixarà l’IBI en els propers anys amb l’excusa de compensar així els diners que hipotèticament es vol restituir. Serà una rebaixa del 2,9% i que significarà que l’Ajuntament de Sant Feliu deixarà de percebre en els propers tres anys 400.000 € cada any. S’assumirà aquesta pèrdua amb una reestructuració de la despesa? No. Els diners que la ciutadania ens estalviarem de pagar en concepte d’IBI el pagarem sota d’altres conceptes. Així l’únic que farà serà posar en la butxaca esquerra dels ciutadans els diners que haurà tret de la butxaca dreta dels mateixos pantalons. Pagarem més per una banda, per pagar menys per una altra. No cal fer gaires esforços com a administració per establir aquesta solució.

La taxa d’escombraries ens pujarà a tots un desorbitat  9,2% i 1 de cada 10 comerços veurà com li increment  l’IBI un 64%, de la mateixa manera que també s’incrementarà el que haurà de tributar la indústria. Seran mesures única i exclusivament creades per compensar la pèrdua d’ingressos prevista.

En resum d’aquests 400.000€/any, 270.000 € els pagaran els comerços i 130.000€ tots nosaltres amb l’increment de la taxa d’escombraries.

No podem per menys que plantejar-nos algunes preguntes: i quan passin aquests tres anys i torni a pujar l’IBI, que rebaixaran la taxa d’escombraries als nivells actuals? O més aviat es consolidarà aquest increment? De quina manera estimulem a la creació de llocs de treball si castiguem indegudament els que generen ocupació pel simple fet de trobar-se al nostre municipi?

 

La lectura última és descoratjadora. ICV i PSC provocaran un greuge doble, per a l’economia familiar i en la creació d’ocupació, en una operació que serà exclusivament cosmètica.

Comparteix: