- Rosa Maria Martí - http://www.rosamariamarti.cat -

Igualtat de gènere: un canvi individual per a una transformació social

01donesprincipal [1]

Les dones no ens situem en una relació d’igualtat amb els homes a la nostra societat. No és un retret. És un fet que cal tenir present ni que sigui un cop l’any, com ens recorda la celebració del 8 de març. I mentre així sigui és fonamental que ho recordem i que reivindiquem un canvi. Perquè aquesta situació es dóna diàriament a la vida de totes nosaltres. En els salaris, en el repartiment del temps i les tasques, en la visibilitat de la nostra presència a tots i cadascun dels àmbits de reconeixement de la societat.

Han estat molts i significatius els avenços assolits. Però precisament les fites aconseguides poden ser en bona part un perill a l’hora de continuar aconseguint-ne de noves. El reconeixement institucional de la nostra igualtat i el reflex a les lleis i normes d’aquesta equiparació entre gèneres podria haver-nos fet sentir que ja havíem arribat al final d’un camí. No és cert. Encara queda molt per recórrer.

Entre allò que diuen les nostres normes i els nostres governs i el que ens marca la realitat encara existeix una distància que hem d’aprendre a salvar. L’empara de la llei és fonamental, però no és suficient quan no existeix un reconeixement social de les dones en tots els sentits.

Us convido a que aprofiteu la commemoració d’aquest 8 de març per a dedicar, ni que siguin cinc minuts, a mirar al vostre entorn sota una perspectiva de gènere. Engegueu la televisió i mireu-la preguntant-vos el paper que se’ns reserva als mitjans. Aneu a fer la compra i valoreu qui és encara el primer pilar a les llars. Xerreu amb els vostres companys i companyes de feina sobre els mèrits assolits i feu recompte de les responsabilitats i càrrecs directius que són ocupats per dones. Segurament, allò que al llarg del dia a dia passa desapercebut per a tanta gent, es farà més evident i clar.

I quina solució podem aportar si aquesta difícilment s’ha assolit des de les institucions i des de les normes? Personalment crec fermament en el treball individual. Només si decidim a aplicar en les nostres rutines aquesta perspectiva d’igualtat, aquesta sensibilitat envers les diferències de gènere, podrem aconseguir un canvi real. De la suma de les voluntats individuals neixen les grans transformacions socials. Sumeu la vostra opinió. La necessitem.