Discurs realitzat durant l’acte de commemoració del Dia d’Andalusia

Saló dels Àustries del Palau Falguera – 28 de febrer de 2015

Bona tarda i moltes gràcies per convidar-nos un any més a formar part d’aquesta celebració tan significativa per a molts santfeliuencs i santfeliuenques.

El dia 28 de febrer es commemora el Dia d’Andalusia però no només ho feu els nascuts allà, sinó també els ciutadans i ciutadanes que tenen o hem tingut familiars que van néixer a terres andaluses.

A la dècada dels 60 van ser molts els andalusos que van decidir deixar la seva terra i van arribar a Catalunya buscant un futur millor. A ciutats com la nostra aquest moviment migratori va suposar un important increment de la població que en només deu anys es va multiplicar per dos. Aquest canvi demogràfic va anar acompanyat d’un creixement de la ciutat des d’un punt de vista social i econòmic, un creixement en el que tots hi hem contribuït, els andalusos i els nascuts a Catalunya. I ho dic així, perquè considero que catalans ho som tots, els que hem nascut aquí i els que un dia vau decidir deixar enrere la vostra terra i fer de Catalunya i de Sant Feliu el lloc on volíeu veure créixer als vostres fills i néts. Tots som catalans perquè compartim molt més que un lloc on viure; tenim un mateix sentiment de pertinença a una ciutat i a un país; i gaudim d’una barreja cultural i social que ens enriqueix identifica com a poble.

Considero que des de l’administració local també tenim un paper important. Al llarg dels anys s’han desenvolupat polítiques d’integració que han ajudat a assegurar una bona convivència entre la ciutadania. A Sant Feliu, per exemple, l’idioma no ha suposat mai una barrera, tal com volen fer creure, alguns, tan fora de Catalunya com dins mateix de Catalunya. Mai hi hagut cap problema entre castellanoparlants o catalanoparlants a la nostra ciutat. També des del consistori evitem possibles desigualtats i treballem en polítiques socials i econòmiques que ens permetin posar els serveis i els equipaments del municipi a l’abast de tothom.

En definitiva, un dia com aquest ha de servir per a recordar els nostres orígens, la nostra història i, sobretot, per a refermar la nostra identitat que és la base del nostre enriquiment personal, i el de tots. I és que la convivència i la diversitat cultural en qualsevol societat són aspectes que ens ajuden a créixer tant des d’un punt de vista individual com de país.

Entre tots hem construït la Catalunya que coneixem avui en dia i, també entre tots, hem de construir la Catalunya del futur, un futur millor per als nostres fills i per als nostres néts.

Visca Sant Feliu, Visca Andalusia i Visca Catalunya!

Comparteix: