Centre Cívic Les Tovalloles

“El centre cívic Les Tovalloles s’ha adaptat a les necessitats de persones i entitats”

Parlem amb la cap de llista de CiU i comissionada de la Llei de barris sobre les claus del nou equipament, que obre les seves portes aquest mes d’octubre

Un equipament de referència per a tots els ciuta- dans de Sant Feliu”. Així defineix Rosa M. Martí el nou centre cívic Les Tovalloles ubicat a la riera de la Sa- lut, unes instal·lacions pensades per potenciar l’oferta de serveis públics des d’una perspectiva de ciutat.

La candidata de Convergència i Unió afirma que precisament aquesta vocació integradora ha estat la característica principal que ha definit el centre des de la seva concepció. “La inauguració de Les Tovalloles representa la culminació d’un projecte de vuit anys en el que hem treballat i ens hem implicat directament, especialment des de 2009 quan assumeixo la direcció com a comissionada de la Llei de barris. El resultat és un bon exemple de la nostra manera de fer per arribar al model de ciutat que volem: escoltar les demandes ciutadanes, i oferir solucions amb serveis que siguin referents i necessaris”.

El nou equipament neix amb la intenció de potenciar les activitats que desenvolupin els diferents agents socials i culturals que s’hi instal·laran a partir de l’octubre. “La idea és tenir un centre viu en el que tothom hi tingui cabuda”.

Una visió de conjunt

Diferents entitats del territori es traslladaran al centre cívic a on establiran la seva nova seu, acció que Rosa Maria Martí valora en la seva doble dimensió “d’aposta per la cohesió social i d’augment de l’estalvi municipal”. Les associacions comptaran amb espais per al desenvolupament de les seves activitats, completament equipats i amb les infraestructures necessàries. “Actualment tenim un ric teixit associatiu que es troba dispers. La intenció d’allotjar aquestes associacions sota un mateix sostre és fomentar el coneixement mutu i les possibles sinèrgies. Sóc una ferma defensora del treball en xarxa, i estic convençuda de que el fet de compartir espais, tasques i idees enriqueix l’activitat de les entitats, que són les que donen vida a Sant Feliu”.

“Volem fomentar el coneixement mutu i les sinèrgies entre entitats”

Martí apunta també els beneficis econòmics que se’n deriven dels trasllats.

“Amb la instal·lació a Les Tovalloles de les entitats ja no caldrà fer front als lloguers dels diferents locals que aquestes ocupen. Això suposa un considerable estalvi i racionalització de la despesa i, com apuntàvem al nostre programa electoral, segueix els principis econòmics d’eficiència i sobre tot d’eficàcia”.

La llengua com a eix de referència

Les Tovalloles serà la nova seu del Centre de Normalització Lingüística Roses (CNL) i el Servei Local de Català. Aquest es dedicarà al desenvolupament en clau municipal de les seves activitats de promoció de la llengua catalana, entre les quals estan els diferents cursos de català. “Des del principi tenia clar que un centre d’aquestes característiques havia d’allotjar un servei reconegut, valorat i demandat pels ciutadans de Sant Feliu” afirma Martí. “Després de mesos de converses i treball conjunt amb el CNL, es va decidir que aquest ocupés part de la segona planta

de l’equipament. Això significa més i millors instal·lacions, entre d’altres, per a tots els ciutadans que assisteixen als cursos de català”. Amb aquesta reubicació, el CNL torna al barri a on històricament ha desenvolupat la seva tasca. “Durant 22 anys va estar ubicat a la Torre Can Calders, actual seu del que també considero una prestació

estratègica com són els Serveis Socials de la Zona Nord”.

Actuant al present, connectant al futur

El col·lectiu de gent gran també serà un dels gran beneficiats amb la creació de les noves dependències. Els santfeliuencs de més edat podran gaudir de zones de lectura i sales per fer tallers i activitats. “A Convergència i Unió sempre hem mantingut la importància de que les persones que acumulen més vivències i experiència se sentin més útils i amb vincles socials. Hem plantejat àrees d’ús exclusiu per als nostres majors, però també d’altres zones compartides. Un bon exemple és l’ampli hall d’entrada, dissenyat a mode de punt de trobada intergeneracional. En aquest sentit vull destacar que l’equipament també té sales per fer activitats de lleure infantil i juvenil, dinamitzades per entitats dels barris que desenvolupen una tasca educativa i social”.

“Un centre d’aquestes característiques havia d’allotjar un servei reconegut, valorat i demandat pels ciutadans”

Els més de 250 metres quadrats de l’entrada, presidits per una enorme màquina teixidora restaurada, reben tot aquell que vingui ja sigui de visita o simplement a connectar-se en el mateix hall a la xarxa Wi-Fi. “Les noves tecnologies han tingut un pes determinant en el disseny d’aquest edifici. S’ha dotat tot el centre amb una xarxa sense fils accessible a tothom i amb aules informàtiques d’ús compartit”. La gran superfície de la recepció també permetrà habilitar-la com a espai per a exposicions, o com avantsala de l’auditori amb escenari destinat a activitats culturals. “Aquest espai ajudarà a potenciar l’escena cultural del municipi amb propostes obertes a tota la ciutadania”.

Després de 15 mesos d’obres amb un pressupost de 2.089.999 €, tot és a punt perquè el centre cívic Les Tovalloles obri les seves portes aquest octubre. “El nostre lema de campanya era ‘Treballem per tu’, i crec fermament que el centre cívic Les Tovalloles representa aquest treball no adaptat a les possibilitats de les administracions, sinó a les necessitats i prioritats de les persones i les entitats. Us convido a descobrir-ho plegats i a compartir la jornada en l’acte d’inauguració del proper 5 d’octubre, a partir de les 12 del matí, a la riera de la Salut”.

Comparteix: